Cizre, tarihi 10 bin yıla dayanan bir ilçe olarak Mezopotamya'nın en önemli şehirleri arasında yer alıyor. İpek yolunun üzerinde bulunması ve konumu itibariyle il statüsüne yükseltilmeyi bekliyor. Eski şehir statüsünden ayrılan Cizre, 1990'da Şırnak'ın il yapılmasıyla Mardin'den ayrıldı.
Cizre Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Cizre'nin il statüsüne sahip olması gerektiğini belirterek, bunun için herhangi bir sebep olmadığını vurguladı.
"Cizre geçmiş dönemlerde hem iktisadi hem de kültürel olarak bölgeye hükmetmiş"
Yıldırım, "Cizre tarihi ve kültürüyle, ekonomisi ve iktisadıyla zaten il statüsüne yükselmeyi hak eden bir şehir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bunu defalarca dile getirdi. Kendisinin Cizre'nin alt yapısıyla tarihi ve turistik değerleriyle zaten şehir olmayı hak ettiğini ve elinden alınan hakkı olduğunu belirtti. Cizre ile ilgili düşünceleri bizi çok mutlu ediyor. Bu yüzden 'Cizre neden il olsun?' demiyoruz, 'neden şu ana kadar il değil?' sorusunu soruyoruz. Cizre'nin geçmişten gelen bir şehir anlayışı zaten var. Tarihten bugüne kadar Cizre'nin ismi şehir olduğunu gösteriyor. Cizre, geçmiş dönemlerde hem iktisadi hem de kültürel olarak bölgeye hükmetmiş bir şehir. Bu yüzden Cizre'nin acilen il statüsüne yükselmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Cizre'nin il statüsüne yükselmesi ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını belirten Yıldırım, "Cizre insanının iktisadi ve kabiliyetleri göz önünde bulundurulduğunda ve bu şehir statüsüne sahip olduğunda gelişim sağlayacak ve bu da ülke ekonomisi için önemli bir gösterge olacaktır. Cizre'nin jeopolitik konumu itibariyle tarihi ipek yolunda önemli bir noktada olması ve günümüzde Irak'ın transit ülke olarak kullanılmasıyla Arap yarım adasına ulaşılması mümkün. Bu da Cizre'nin ticari kabiliyetinin gelecekte çok artacağı anlamına gelir. Bu yüzden il statüsünü almak, Cizre'nin bu kabiliyetleri tam anlamıyla kullanmasını sağlar ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlar." dedi.