Velilerin en büyük endişelerinden biri olan teknoloji bağımlılığına karşı çözüm olan Kur'an kursları, aynı zamanda çocukların dini bilgilerle donanmasına da katkı sunuyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Siirt'te de yaz tatilini verimli geçirmek isteyen binlerce çocuk, sabahın erken saatlerinde cami ve Kur’an kurslarına akın ediyor. Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okumayı, sureleri ezberlemeyi öğrenen çocuklar; aynı zamanda yardımlaşma, saygı, kardeşlik ve güzel ahlak gibi manevi değerlerle de tanışıyor.

Sabah saat 09.00’da başlayan ve öğleden sonra da devam eden kurslarda çocuklar, dijital ekranlardan uzaklaşıp gerçek arkadaşlıklar kurmanın ve maneviyatla iç içe bir yaz geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Kurslar hem çocuklara hem bize ferahlık veriyor"

Siirt’te görev yapan cami imam hatibi Musa Doğrusever, yaz Kur’an kurslarının yalnızca dinî eğitim vermediğini, aynı zamanda çağın hastalığı hâline gelen teknoloji bağımlılığına karşı da güçlü bir koruma sağladığını söyledi.

45 yıllık emekli tamir ustası: Geçinemediğim için hâlâ çalışıyorum
45 yıllık emekli tamir ustası: Geçinemediğim için hâlâ çalışıyorum
İçeriği Görüntüle

Doğrusever, "Bu yaz sıcaklarında camilerimiz öğrencilerle dolup taşıyor. Bizler de bu çocuklar sayesinde manevî bir huzur yaşıyoruz. Anne ve babalar büyük bir iş başarıyor; çünkü çocuklarını bu kurslara göndererek onları hem ekran bağımlılığından koruyor hem de İslami değerlerle yetiştiriyorlar. Teknoloji, artık sadece bir alışkanlık değil; bir bağımlılığa dönüşmüş durumda. Kur’an kurslarımız bu noktada çocuklarımız için bir sığınak oluyor." dedi.

"Yaz Kur’an kursları bu alışkanlıkları kırmak için büyük bir fırsat"

Çocukların günün büyük bir kısmını ekran karşısında geçirdiğine dikkat çeken Doğrusever, şunları kaydetti: "Evde kaldıkları sürece ya annelerinin telefonlarını alıyorlar ya da kendilerine ait tablet ve bilgisayarlarla saatlerini geçiriyorlar. Yaz Kur’an kursları bu alışkanlıkları kırmak için büyük bir fırsat. Sabah 9’da başlayan kurslarımız öğlene kadar devam ediyor. Bu süre içinde çocuklarımız sadece ekrandan uzak kalmıyor; aynı zamanda Kur’an öğreniyor, Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi vesellem) hayatını tanıyor ve güzel ahlaki davranışlarla tanışıyor. Biz de onların bu çabasına destek olmayı görev biliyoruz."

"Kur’an kursu sayesinde dijital bağımlılıktan uzaklaştım"

Muhammed Kayra Günay isimli öğrenci, yaz Kur’an kursuna Kur’an öğrenmeye geldiğini ve kendinden daha küçük yaştaki öğrencilere de yardımcı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kur’an dersi almanın yanında dinî bilgiler de öğreniyoruz. Eğer Kur’an kursuna gelmemiş olsaydım bütün vaktimi telefon, tablet veya bilgisayar başında geçirecektim. Ama yaz Kur’an kursları sayesinde Kur’an öğreniyorum ve arkadaşlarımla iyi vakit geçiriyorum."

"Tablet ve bilgisayar kötü arkadaştı, şimdi gerçek arkadaşlarım var"

Yusuf Eymen Kabak ise kursa katıldıktan sonra hayatının değiştiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Kur’an kursuna gelmeden önce vaktimi bilgisayar veya tabletle geçiriyordum. Onlar benim için kötü arkadaşlardı. Kursa gelince bu alışkanlıkları bıraktım. Artık burada oyun oynuyor, yemek yiyor, yeni arkadaşlar ediniyoruz. Eve döndüğümde anneme yardım ediyorum, kardeşime örnek oluyorum. Telefonu artık daha az kullanıyorum. Eskiden hiç arkadaşım yoktu ama şimdi hem yaşıtım hem de benden büyük arkadaşlarım var. Burayı çok seviyorum."

"Kur’an kursu sayesinde artık değiştim"

Kur’an kursuna başladıktan sonra hayatında olumlu değişiklikler yaşadığını ifade eden Çınar Selen ise şu sözlerle duygularını aktardı:

"Kursa gelmeden önce ya evde oturuyordum ya da babamla havuza gidiyordum. Daha sonra telefonla ya da tablette oyun oynuyordum. Şimdi artık bu alışkanlıklarım değişti. Her gün Kur’an kursuna geliyorum. Birçok yeni arkadaşım oldu. Teneffüslerde oyun oynuyoruz. Artık ekran başında zaman kaybetmiyorum. Burada Kur’an okumayı öğreniyorum, derslere katılıyorum. Eskisi gibi değilim artık."

Yaz Kur’an kurslarına yoğun katılımın olması hem çocukların hem de ailelerin bu eğitimlere ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Kurslar, çocuklara sadece dinî bilgi kazandırmakla kalmıyor; onları kötü alışkanlıklardan, sosyal izolasyondan ve dijital bağımlılıktan da uzak tutuyor. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA