Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan esnaf Abdullah Yıldırım, havaların soğumasıyla birlikte kuruyemişe olan ilginin arttığını söyledi.
Kentte soğukların etkisini göstermesiyle birlikte vatandaşların sıcak içeceklerin yanı sıra enerji ve vitamin desteği sağlayan kuruyemişe yöneldiğini belirten Yıldırım, kış aylarında hem evde vakit geçirme süresinin artması hem de misafirliklerin çoğalmasıyla satışların önemli ölçüde yükseldiğini ifade etti.
Esnaf, özellikle fındık, badem, kaju, kuru üzüm, karışık çerez, cevizli sucuk ve çekirdek çeşitleri gibi kuruyemişlerin bağışıklığı güçlendirmesi nedeniyle kış aylarında yoğun talep gördüğünü vurguladı.

Abdullah Yıldırım
"Güç ve vitamin açısından kış aylarında tüketimi çok önemli"
Havaların soğumasıyla birlikte kuruyemişe olan ilginin arttığını ifade eden Yıldırım, "Özellikle güç ve vitamin açısından kış aylarında tüketimi çok önemli. Kış aylarında yoğunluk, yaz aylarına göre daha fazladır. Şu anda işler iyi gidiyor. Özellikle misafirliklerde, misafir karşılamalarında kuruyemiş tüketimi oldukça yaygın. Şu anda yaklaşık 60-70 çeşit kuruyemiş bulunuyor. Bunlar arasında çocuklara da faydalı ürünler mevcut. Özellikle çiğ kaju her bir adette yaklaşık 10 kalori içeriyor. Çiğ kaju, çiğ fındık, çiğ badem ve fıstık içi karıştırılıp kür haline getirilerek çocuklara da verilebiliyor. Gelişim çağındaki çocuklar için oldukça önemli." dedi.

"Havaların soğumasıyla müşteri potansiyelimiz de artıyor"
Uzun kış gecelerinde kuruyemişin en çok tercih edilen atıştırmalıklardan biri olduğunu belirten Yıldırım, "Uzun kış gecelerinde insanlar genellikle evde kaldıkları için, aileleriyle vakit geçirirken çekirdek, karışık kuruyemiş, Mardin bademi, lokum gibi ürünleri tüketiyorlar. Ayrıca bal, pekmez ve cevizli sucuk da ilgi görüyor. Yazın 100-200 gram alan bir kişi şu anda 1 kilo, 1,5 kilo, hatta 2 kilo civarında ürün alıyor. Sobaların yakılması ve havaların soğumasıyla müşteri potansiyelimiz de artıyor. Bu yoğunluğun Mayıs-Haziran aylarına kadar sürmesi bekleniyor. Gecelerin uzamasıyla birlikte insanlar sadece kuruyemiş değil, bitkisel ürünleri de tercih ediyorlar. Sağlığa faydalı oldukları için ilgi görüyor." dedi.

"Fiyatı en çok artan Antep fıstığı ve fındık içi"
Fiyatlardaki değişimlere de değinen Yıldırım, "Kuruyemiş fiyatları geçen seneye göre çok fazla değişmedi. Geçen sene fıstık yaklaşık 650 liradan satılıyordu, şu anda 850 lira civarında. Arada büyük bir fark yok. Ancak Antep fıstığında mahsulden kaynaklı artış var. Fındıkta da mahsul sıkıntısı nedeniyle fiyat yükseldi. Diğer ürünlerde, örneğin çekirdek, kaju, badem gibi ürünlerde pek değişiklik olmadı. Yılbaşından sonra yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte fiyatlarda bir artış bekleniyor." ifadelerini kullandı.

"Vatandaş, hazır ürünler yerine doğal ürünleri tercih ediyor"
Ürünlerinin her daim taze olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Buradan alışveriş yapanlar hazır ürünler yerine doğal ürünleri tercih ediyor. Dışarıdaki hazır atıştırmalıklar yerine kuruyemiş, cevizli sucuk, Mardin bademi gibi doğal ürünleri tüketmek hem daha faydalı hem de daha doyurucu ve sağlıklıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)





