İstanbul Valisi Davut Gül'ün başkanlığında düzenlenen Gıda Güvenliği Toplantısı'nda, ilde gıda güvenliğine ilişkin yürütülen çalışmalar, alınan önlemler ve denetimler değerlendirildi.

Valilik binasında gerçekleştirilen toplantıya; vali yardımcıları, İBB Genel sekreterliği yöneticileri, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır Aslıyürek, Üniversite temsilcileri, ilçe belediye başkanları, meslek odaları temsilcileri, gıda mühendisliği alanında uzman akademisyenler ve ilgili kurumların temsilcilerinin katıldı.

"Gıda konusunda sıfır tolerans"

Söz konusu toplantının son günlerde İstanbul'da meydana gelen gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için gerçekleştirildiğini belirterek konuşmasına başlayan Vali Gül, "4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı. 2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ay içerisinde 196 bin denetim yapıldı. Alanda olabildiğince denetimlerin yapıldığını görüyoruz. Personelin eğitimi, işletme sahiplerinin eğitimi ve vatandaşlarımızın duyarlılığı bu işin temelini oluşturuyor. Sadece güvenlik derken asayiş alanını kastetmiyoruz. Sağlık ve gıda güvenliği de bu alana dâhil. Yapmamız gereken, mevcut mevzuatı kesintisiz uygulamak. Gerek gıda gerekse de diğer alanlarda kısacası vatandaşımızı ilgilendiren alanlarda toleransımız sıfır. Sağlıklı gıda ve konaklama alanında vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla yiyebileceği, içebileceği ve konaklayabileceği alanları sağlamak bizim görevimiz. Başta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olmak üzere denetimlerde emeği geçen mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Gerçekleştirilen toplantı sonrasında alınan kararlar ise şu şekilde açıklandı:

İstanbul'da sokak satıcılarına ve işletme sahiplerine yapılan denetimler artırılacak.

Aksaray’da Somuncu Baba’nın 613. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri başladı
Aksaray’da Somuncu Baba’nın 613. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri başladı
İçeriği Görüntüle

Gıda satışı yapan işletmelerden istenen “satılan numunelerin 72 saat korunması” şartı titizlikle uygulanacak.

Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde bulunması gereken soğuk zincirde aksaklıklara, yerel yönetim ve denetim ekipleri kesinlikle müsamaha gösterilmeyecek.

İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek.

İşletme sahipleri ve çalışanlar, gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak. Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak.

Tüm işletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi.

İlaçlama hizmeti veren firmalar, denetime tabi tutularak, standartlara uymadığı tespit edilenler hakkında idari ve adli işlem başlatılacaktır.

Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışını yaptığı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlemin yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda da bulunulacaktır.

İstanbul İl Tarım ve Orman 2025 yılında; 135 bin 778 gıda işletmesine 196 bin 504 denetim yapıldı. 8 bin 199 işletmeye ceza uygulandı. 506 milyon 457 bin 754 TL idari para cezası verildi. 79 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 237 işletme faaliyetten menedildi. 6 bin 745 numune alındı. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA