Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ve Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Kırmızı Et Üreticileri Birliğinde bir araya gelerek, bu yıl kesilecek büyükbaş kurbanlık canlı kilogram fiyatları, kurbanlık kesim ücreti ve hangi hayvanların kesilmesi ile ilgili ortak basın açıklaması düzenledi.

"Birinci sınıf tosun canlı kilogram fiyatı 250, düve 230, inek ise 220 TL"

Taneli, "Bugün 2024 yılı kurbanlık büyükbaşta döve ve inek, canlı kilogram fiyatlarını açıklamak üzere bir araya geldik. Hem kurbanlık alacak vatandaşlarımız hem de kurbanlık satacak üreticilerimiz arasında aşağı yukarı bir fiyat aralığının yani bir kurbanın ortalama kaça alınıp veya satılacağı konusunda öngörüde bulunabilmesi açısından önemli görüyoruz. Yaptığımız istişare neticesinde; en randımanlı birinci sınıf tosun canlı kilogram fiyatı 250 TL, randımanı yüzde 50 ve daha düşük tosunun canlı kilogram fiyatı 240 TL, birinci sınıf düve canlı kilogram fiyatı 230 TL, birinci kalite ineğin canlı kilogram fiyatı ise 220 TL olarak belirledik." diye konuştu.

"Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir"

Kurban fiyatlarının karkas ete göre biraz farklı olduğunu belirten Taneli, "Açıklanan fiyatlar neticesinde kurban alacak vatandaşlar ve üreticiler aşağı yukarı bir fiyat bilgisine sahip olabilirler. Bilindiği gibi kurban fiyatları karkas ete göre biraz farklı satılır ve her hayvan kurban olmaz. Sebebi ise kurbanlık hayvanın kör, topal, herhangi bir uzvunun eksik olmaması ve benzeri en az iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Daha özenle bakılan hayvanlar kurban edildiği için fiyatlar biraz farklı olabilmektedir. Üreticilerimiz için kazançlı, hayırlı bir bayram olmasını diliyorum. Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlarının Allah tarafından kabul olunmasını diliyorum. Kesilen kurbanların gerek Malatya'da gerek ülkemizde, meydana gelen hastalıkların, afetlerin, yeryüzünde ezilen zulüm göre Filistinli ve başka coğrafyalardaki Müslüman mazlumların kurtuluşuna vesile olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimizin ve hemşehrilerimizin bayramını en içten duygularımla kutluyorum." ifadelerini kullandı.

"Bu sene büyükbaş kurbanlık kesimi 8 bin, küçükbaş 800 TL"

Geçen sene büyükbaş hayvan kesiminin; 2 bin TL boğazlama, 2 bin TL de pay olmak üzere 4 bin TL olduğunu anımsatan Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, "Bu sene bazı illerde fiyatların 8-9-10 bin TL aralığında olduğu söyleniyor. Tabii biz de Malatya'mızın geçirmiş olduğu afet ve sıkıntıdan dolayı 8 bin TL diye düşünüyoruz. Tabii bu 8 bin TL boğazlayıp, 7 pay edip kurban sahibine teslim etmek şeklinde olacak. Küçükbaşı da 700-800 TL arası bir kesim fiyatı belirledik" dedi.

"Hem üretici hem de kurban kesenlerin damızlık hayvanı kesmemesi gerekir!"

Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, "Bu seneki Kurban Bayramımızda özellikle kurban kesecek vatandaşlarımızın damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kesilmemesi için dikkat etmelerini istiyoruz. Özellikle buzağı getiren, süt üretimi yapan damızlık hayvanlarımızın muhakkak kesime gitmemesi gerekiyor. Buna hem üretici hem de kurban kesen insanların buna dikkat etmesi gerekir. Şu anda biz yurt dışından ithal ediyoruz. Avrupa'nın, Amerika'nın yani ithal ettiğimiz ülkelerin çiftçilerini, üreticilerini zengin ediyoruz. Hep birlikte damızlık hayvanların kesilmemesi için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu gerçekten bu milli bir sorun. Kesinlikle dişi hayvanların, damızlık vasfını yitirmeyen hayvanların kurban olarak kesilmemesi lazım" diye konuştu. (İLKHA)

Kira artışlarında yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Kira artışlarında yüzde 25 sınırı devam edecek mi?
Kaynak: ilkha