Kadim kent Mardin mutfağının köklü lezzetlerinden biri olan Mardin kaburga dolması, yıllardır misafirlerin gözde yemeği olmaya devam ediyor.

Mardin kaburga dolması, "Mahreç işareti" türünde, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 23 Aralık 2009 tarihinde tescillenmiştir.

İLKHA mikrofonuna kaburga dolması yemeğin yapılışı ve püf noktaları hakkında bilgi veren restoran işletme sahibi Mahmut Ahi, Mardin'in gelenek ve yöresel halini alan kaburga dolmasını tadan herkesin memnun kaldığını belirtti.

"Misafir, bu yemeği gördüğü zaman kendini özel hissettiriyor"

Mardin kaburga dolmasının özel gün ve misafirler için genellikle yapıldığını belirten Ahi, "13 yıldır bu meslekteyim. Kaburga dolması denilince akla Mardin geliyor. Mardin ile Diyarbakır bu konuda yarış içerisinde. Dolma, Mardin ve Diyarbakır'da gelenek halini almış durumda. Mardin'de özellikle özel günlerde, düğünlerde özel misafirlere ikram edilmektedir. Özel gün ve misafirlere yapıldığı için Mardin'de gelenek halini aldı. Ağır bir yemek olduğu için kuzu etiyle yapılıyor. Misafir, bu yemeği gördüğü zaman kendini özel hissettiriyor. Mardin'de zaten misafirler ağır yemeklerle ağırlanmakta. Mardin'e gelen yabancı veya yerli turistlerin istediği ilk yemek kaburga dolması oluyor. Yiyenler de memnun olduklarını bizlere aktarıyorlar." şeklinde konuştu.

Yemeğin tescili hakkında konuşan Ahi, "Mardin kaburga dolması, 'Mahreç işareti' türünde, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 2009 tarihinde tescillenmiştir. Diyarbakır da o kıyaslanmanın içerisindedir. Diyarbakır da bizim Mardin de bizim. Kaburga dolması, yüzyıllık bir yemek olup Osmanlı'dan mutfağımıza gelmekte. Eskiden tüm kuzu ile yemeği yapılıyordu. Aile fert sayısı küçüldükçe kaburga dolmasının büyüklüğü de küçüldü. Artık kişi sayısına göre yapılmakta. Ayrıca zahmetli bir yemektir." ifadelerini aktardı.

Mardin kaburga dolmasının yapılış serüvenini aktaran Ahi, şu ifadeleri kullandı:

"Mardin kaburga dolması özellikle Karacadağ pirinci ile harcı yapılmakta. Bu pirinç ile yapmamızın nedeni lapa olmaması ve daha lezzetli olması içindir. Ayrıca iç pilav, maydanoz ekleniliyor. Çeşitli baharatlarla harcı iyice karıştırdıktan sonra kuzu etinin içine dolduruluyor.  Mardin kaburga dolamsı et seçiminde özellikle kuzu eti olması lazım, oğlak eti olmaz. Çünkü en lezzetli et kuzu etidir. Pişirimi ise 5 saate oluyor." (İLKHA)

Kaynak: İLKHA