Çiftçiler, rekoltenin iyi olduğunu ancak girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı. Tarımsal desteklemelerin yetersizliğini de dile getiren çiftçiler, patateslerini ucuza sattıklarını söyledi.

Çiftçilerin Yüzü Güldü: 96 Milyon Lira Destek Ödemesi Bugün Hesaplarda Çiftçilerin Yüzü Güldü: 96 Milyon Lira Destek Ödemesi Bugün Hesaplarda

Ömerli ilçesine bağlı Beşikkaya köyünde patates üretimi yapan çiftçiler, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte tarlalarına akın etti. Gece saatlerinde işe başlayan çiftçiler, patatesleri toplamak için yoğun bir mesai harcadı. Çiftçiler, patateslerini tüccarlara kilosu 1 liradan sattıklarını belirtti.

Patates üreticisi Mehmet Arif Demir, bu yıl rekoltenin iyi olduğunu ancak elektrik, mazot, gübre ve zirai ilaç gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Demir, “2011’den beri patates üretimi yapıyoruz. Patatesi tarladan ne kadar kısa sürede toplarsak hem bizim için hem de tüccarlar için daha iyi olur. Fiyat konusunda bu yıl memnunuz ancak gübre fiyatları, elektrik ve ilaç çiftçilere dönüm başına neredeyse 20 liralık bir destekleme oluyor. Destek konusunda da mağduriyet yaşıyoruz.” dedi.

Rekoltenin bu yıl iyi olduğunu ancak giren maliyetlerden mağduriyet çektiklerini ifade eden çiftçi Murat Ülker ise “12 senedir tarımla uğraşıyoruz. Şu an patates hasadına başladık. Rekolte iyi ancak fahiş fiyatlardan ve tohumdan dolayı zarara girdiğimiz oluyor.” diye konuştu.

Ömerli ilçesinde yaklaşık 30 bin dönüm alanda patates üretimi yapıldığı ve 30-40 ton arasında bir verim beklendiği öğrenildi.