Boz Antep fıstığı, normal Antep fıstığına göre hasadı bir ay önce yapılan bir çeşittir. Bu fıstık, baklava ve çikolata üreticileri tarafından yoğun talep görüyor. Ayrıca yemeklerde de kullanılıyor.

Depremden Etkilenen Tarım Alanları Suyla Buluşuyor Depremden Etkilenen Tarım Alanları Suyla Buluşuyor

Fıstık bahçelerine sabahın ilk ışıklarında giren işçiler, 45 dereceyi bulan sıcaklarda akşama kadar çalışıyor. Ağaçlardan tek tek topladıkları yaş fıstıkları kasalara dolduruyorlar. Kasalardaki yaş fıstıklar traktörlerle işletmelere taşınıyor. Burada kurutulma ve kavlatma işlemleri yapılıyor.

Nizip ilçesinde bu yıl 55 bin ton rekolte bekleniyor. Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, bu yılın ‘yok yılı’ olduğunu ancak buna rağmen çiftçilerin üretimden vazgeçmediğini söyledi. Başkan Sarı, “Antep fıstığı bir sene ‘var yılı’ bir sene 'yok yılı’nı geçiriyor. Bu yıl 'yok yılı’nı yaşıyoruz. Şu an boz fıstık hasadı daha sonra ise kırmızı beng fıstık hasadı yapılacak. Tüm işlemler eylül ayına kadar devam edecek.” dedi.

Fıstık üreticisi Abdurrahman Açıkgöz ise boz Antep fıstığının baklavaya lezzet veren ‘yeşil altın’ olduğunu belirtti. Açıkgöz, “Baklavanın özü, baklavayı baklava yapan, Gaziantep’in adını dünyaya duyuran ve ‘yeşil altın’ dediğimiz fıstık, boz Antep fıstığıdır. Nizip’te üretilen fıstık lezzet olarak aroma olarak dünyanın hiçbir yerinde bulunmaz. Bunun da en büyük özelliği bölgenin iklim şartları ve sıcaklığıdır.” diye konuştu.

Fıstık hasadında çalışan işçilerden Fatma Taşkıran da sıcak havada zor şartlarda çalıştıklarını ancak işlerini severek yaptıklarını söyledi. Taşkıran, işçi yevmiyelerinin daha da iyileştirilmesini talep etti.