Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu Kurulacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı üretim sezonundan itibaren hayata geçirilmesi planlanan tarımsal üretim planlamasını Adana’da tarım sektörünün paydaşlarına ilçe ilçe gezerek anlattı. Bu kapsamda hazırlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda sözleşmeli üretim, çiftçi kayıt sistemi gibi konular da yer aldı.

Bakanlık bünyesinde Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu kurulacak ve kurulun alacağı kararlar il ve ilçe müdürlükleri tarafından sahada uygulanacak. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolamayan araziler de işleyen kişilerin adına bakanlık sistemine eklenebilecek. Başlangıçta kurulu meyve bahçeleri ve sebze üretimi istisna olmak kaydıyla stratejik ürünlerde hangi il, ilçe ne kadar üretecek bu önceden planlanacak.

Sözleşmeli Üretim Yaygınlaşacak

Tarımsal üretim planlamasının bir ayağının da sözleşmeli üretim olduğunu belirten Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin,

“Üreticimiz sözleşmeli üretime yönelir ve bu yaygınlaşırsa ürününü kime satacağını bilecek. Dolaysıyla ürünü değerlendirememe, ürünün elde kalması gibi konular ortadan kalkmış olacak.”

dedi.

Tekin, ayrıca yüzde 6 eğimin altında olan arazilere bahçe kurulamayacağını, bu kararın da ovalarda tarla tarımına yönelik üretimi teşvik etmek için alındığını söyledi. Tekin, taslak yönetmelik önümüzdeki ay yayınlanarak tarımsal üretim planlamasına geçileceğini de ifade etti.

Derince’deki patlamada 8 milyon ton stok kaybı iddiası yalanlandı Derince’deki patlamada 8 milyon ton stok kaybı iddiası yalanlandı

Üreticilerden Destek

Ceyhan Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıya katılan üreticiler de tarımsal üretim planlamasının işleyişi, lisanlı depolarda yaşanılan sorunlar gibi farklı konulardaki sorun, görüş ve önerilerini dile getirdi. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Savaş Mehmet Öztürk de planlı tarımsal üretim yapılmasını yıllardır istediklerini ve bakanlığın çalışmasının sahada hayata geçirilmesine destek vereceklerini söyledi.