Son zamanlarda Şanlıurfa ve ülke genelinde kaybolmaya yakın olan kızamık ve verem hastalıklarında artış yaşanmaktadır. Sağlık kuruluşlarına yapılan müracaatlar da bu vakalarla birlikte artmaktadır. Bu artışın temel nedenleri arasında aşı karşıtlığı ve artan düzensiz göç gösterilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre Türkiye, bu yılın Şubat ayı sonunda Avrupa'da en fazla kızamık vakasının görüldüğü ikinci ülke oldu.
Son yıllarda gerileme eğilimi gösteren kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve verem gibi hastalıkların, Şanlıurfa ve tüm ülkede, özellikle aşı karşıtlığı ve artan düzensiz göç nedeniyle tekrar artış göstermeye başladığı belirtiliyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, aşı karşıtlığı ve düzensiz göç nedeniyle Türkiye'de yıllar sonra tekrar kızamık vakalarının gündeme geldiğini ifade etti.
Saydan, kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi hastalıkların bulaşıcı olduğunu ve aşıyla önlenebildiğini vurgulayarak, ülkede aşı karşıtlığının arttığına dikkat çekti ve "Çocuklarımızla birlikte tüm toplumun sağlığı da hiçe sayılıyor" dedi.
Küresel dolaşım, göçler ve savaşlar gibi faktörler nedeniyle, aşıyla önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riskinin de arttığına dikkat çeken Saydan, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarının da tespit edildiğini belirtti.
Özellikle Şanlıurfa gibi büyük bir mülteci nüfusunu barındıran şehirlerde kızamık ve verem gibi bulaşıcı hastalıkların arttığı gözlenmektedir.