Kasap Tugay Bozkurt, yanlış kesim ve kesim sonrası yanlış muhafaza nedeniyle ciddi miktarda etin boşa gittiğine dikkat çekerek, kurban kesimi ve sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
"Et bulunan poşetlerin ağzını bağlamayın"
Bozkurt, kurbanlık hayvanların kesiminden sonra çoğu kişinin etleri poşetlere koyduğunu belirterek, "Et bulunan poşetlerin ağzını kesinlikle bağlamayın. Aksi takdirde, sıcak havada poşetler yeşermeye başlar ve kötü bir koku oluşur. Et bozulur ve ziyan olur. Etler poşetlere koyulduktan sonra ağzı açık bir şekilde eve götürülmeli ve tepsiye yayıldıktan sonra üzerine bez örtülmelidir. Bezlerin üzerine buzlu su şişesi konularak et dinlenmeye bırakılmalı ve bir-iki saat sonra yavaşça dolaplara konulmalıdır. Bir gün dinlendirdikten sonra et, kasaptan kıyma çekildikten sonra parçalanarak bırakılabilir. Ancak sıcak eti birden dolaba koymak etin bozulmasına sebep olur çünkü et henüz sıcakken buharlaşır ve dolap eti soğutmaz." dedi.
"Etin dolapta en fazla 1-2 ay ömrü vardır"
Bozkurt, et poşetlerinin ağzının açık bırakılması gerektiğini belirterek, "Poşetlerin ağzı açık kalsın. Eğer poşetlerin ağzı açık kalırsa, et güzel bir şekilde yayılır ve zarar görmez. Etlerin çok fazla üst üste konulmaması gerekiyor. Etin dolapta en fazla 1-2 ay ömrü vardır. Hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekir. Kurban bayramlarında kasaplar çok yoğun olur. Etinizi kasaplara götürüp bırakmayın çünkü karışma riski vardır. Herkesin eti birbirine karışır. Eti evinizde saklayın. Etin hemen dinlenmeye alınıp dolaba yerleştirilmesi gerekiyor. Günler sonra kasaplara getirip eti keselemeyin. Biz kasaplar olarak bu yöntemi tavsiye etmiyoruz. Vatandaşlar etlerini alıp kendileri işlesin. Buzhanelere koymaya gerek yok." dedi.
"Etler bir gün dinlendirilmelidir"
Bozkurt, "Vatandaşlar özellikle kıymalarını bir gün dolapta dinlendirdikten sonra kasaplara götürdüklerinde daha kaliteli kıyma alırlar. Etlerin bir gün dinlendirilmesi, kurban bayramının ikinci günü kıymaların alındığı zaman daha sağlıklı, hijyenik ve temiz bir ortamda güzel bir kıyma elde edilmesini sağlar. Etler dolaba konulduktan 1-2 ay sonra çıkarıldığında aynı kaliteyi görebilirsiniz." şeklinde konuştu.