20 Mart 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesi sonrasında ülkede bir kaos süreci başladı. Resmi olmayan rakamlara göre işgalde yaklaşık 500 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Irak işgalinin sadece sivil ölümlere neden olmakla kalmadığını; ülkeyi şiddet, işsizlik ve yoksulluğa da sürüklediğini belirtmek gerekiyor. Ülkede işgal sonrası en büyük sorunlardan biri gençler arasında yayılan uyuşturucu kullanımı.

Irak İçişleri Bakanlığı Narkotik İşleri Genel Müdürlüğü Medya Ofisi Başkanı Fahri Munzir, Bağdat'ta yaptığı konuşmada, uyuşturucunun özellikle gençler arasında yayılmasının ülkeyi etkileyen en karmaşık sorun olduğunu belirtti. Uyuşturucu kullanımı dışında ağrı kesicilerinin kullanımında da artış olduğu kaydedildi.

Uyuşturucu madde ithal eden, ihraç eden veya üreten kişiler ölüm veya müebbet hapis cezası, uyuşturucu madde bulunduran kişiler ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bununla birlikte, uyuşturucu kaçakçılığı ve uyuşturucunun yayılması gibi sorunlar engellenemiyor. Irak Narkotik İşleri Genel Müdürlüğü düzenlediği baskınlarda 8 bin 676 uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısını yakaladı.

Uyuşturucu bağımlılığındaki artışın ABD işgalinin neden olduğu belirtiliyor. Bölgede psikoterapist olan Ahmed Muhammed Şakir, uyuşturucu bağımlılığındaki artışın, 2003'teki ABD işgalini takip eden yıllarda Irak'ın aile sisteminin bozulmasından kaynaklı olduğuna işaret ediyor. Ülkenin yoksulluk ve yüksek işsizlik oranı da uyuşturucu kullanımını arttıran diğer faktörler arasında yer alıyor.

Irak hükümetinin uyuşturucu ticaretiyle mücadelesinde, uyuşturucu kaçakçılarını dışarıda tutmak için sınırları etkili bir şekilde kontrol edememesi ve yetersiz yatırım yapılan bir sağlık sistemi bağımlıların uyuşturucudan kurtulmasına yardımcı olmayı zorlaştırıyor. Uyuşturucu bağımlılığı toplumun çöküşüne yol açıyor; yıkıma neden olan ise ABD işgali.

Kaynak: (Haber Merkezi)