Kızamık vakalarıyla ilişkili ölümler hakkında yapılan iddialara ilişkin olarak, Bakan Koca sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve kaygı veren "kızamığa bağlı ölüm" iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti.

Bakan Koca, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapma gereği duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle şu önemli bilgiyi vurgulamak istiyoruz: Kızamığa bağlı bir ölüm söz konusu değildir. Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölümün nedeni, HIV/AIDS hastalığına bağlı olarak gelişen çoklu organ yetmezliğidir. Hasta 2015 doğumlu bir yabancı uyruklu kişidir.

Bilindiği gibi, sağlık çalışanlarımızın yürüttüğü çalışmalar sayesinde ülkemizde kızamık hastalığı tamamen kontrol altına alındı. Ancak, son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurtdışından gelen vakalara bağlı olarak kızamık vakalarında artış olduğu gerçeği var.

COVID-19 Pandemisi döneminde, aşı reddi kampanyalarının artış göstermesine rağmen, sağlık çalışanlarımızın çabalarıyla ülke genelinde çocukların KKK-I aşı kapsayıcılığı %95'in üzerinde tutuldu. Aşı reddi nedeniyle aşıları yapılamayan çocuk sayısı azalıyor, bu sevindirici bir durum. Türkiye'deki yabancılar için ayrı bir aşı kapsayıcılığı hesaplanıyor. Bu oran, KKK aşısı için %87 ile 92 arasında değişiyor.

Bağışıklama Danışma Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından itibaren çocuklarımıza bir yaşından önce başlayarak üç doz kızamık aşısı yapıyoruz. Bilimsel veriler, kızamık vakalarının görüldüğü dönemlerde aşı takvimine titizlikle uyulmasının faydalı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarında artış olduğundan, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesi üyelerinden oluşan bir ekip tarafından alınan kararlar doğrultusunda, İstanbul'dan başlayarak tüm illerimizde 2023 yılından itibaren yoğun kontrol stratejileri uygulanıyor. Bu kontrol stratejileri çerçevesinde:

· Tüm vakaların temaslıları (ev, okul, işyeri ve hastane) tespit ediliyor, temas sonrası profilaksi çalışmaları yapılıyor ve temaslılar en uzun kuluçka süresi boyunca izleniyor.

· Vaka görülen yerlerde saha çalışmaları yapılarak aktif vaka araştırılıyor, tespit edilen eksik aşılı ve aşısız çocuklar aşılanıyor.

· Özellikle toplu yaşanan yerlerde (geçici barınma merkezleri, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb.) güçlendirilmiş sürveyans çalışmalarıyla gerekli taramalar yapılarak aktif vakalar araştırılıyor, aşısız veya yaşına göre eksik aşılı kişiler aşılanıyor.

· Şüpheli bir vaka başvurusu olduğunda sağlık kurumlarında triyaj ve izolasyon önlemleri güçlendiriliyor. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık olduğu kanıtlanamazsa aşılanmaları sağlanıyor.

· İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerde evlere gidilerek aşılama çalışmaları yapılıyor.

· Benzer şekilde askerler, turizm sektörü çalışanları ve havalimanlarında görev yapan personel aşılanıyor.

· Aile hekimlerimiz, kendilerine kayıtlı olan çocukların aşı durumlarını gözden geçiriyor ve yaşına göre eksik aşılı olan tüm çocuklar acilen aşılanıyor.

· Göçmen sağlığı merkezleri ve yabancı uyruklular polikliniği hastaları hızla değerlendiriliyor ve yaşına göre eksik aşılı olan tüm çocuklar acilen aşılanıyor.

Bağışıklama Danışma Kurulu'nun bu ayki toplantısında mevcut durum değerlendirildi ve durumun stabil olduğu belirlendi. Bununla birlikte, çalışmaların aynı ciddiyetle devam etmesi yönünde karar alındı.

Sağlık teşkilatımız, uluslararası normlara uygun olarak gerekli tüm çalışmaları yapmaktadır. Kamuoyunun açıklamanın verdiği güvenle birlikte aşılama konusunda gereken hassasiyeti göstermesi önemlidir."

Kaynak:  (İLKHA)