Gıda zehirlenmeleri son yıllarda artış gösteriyor. Uzmanlar, bunun en önemli nedenlerini denetim eksikliği ve ekonomik sıkıntılar olarak gösteriyor. Bozulmuş veya son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin raflarda kalması, özellikle ucuz gıdaya yönelme eğilimi, halk sağlığını tehdit ediyor.

Üreticilerin ürünlerin raf kontrollerini düzenli yapması, son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri yenileriyle değiştirmesi gerekiyor. Tüketiciler ise, gıda alırken etiketleri ve içerikleri dikkatle incelemeli. Sokak satıcıları ve okul kantinleri gibi toplu tüketim alanlarının sıkı denetlenmesi de büyük önem taşıyor.

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Nejdet Filizoğlu, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda zehirlenmelerinin artış gösterdiğini ve bunun temel nedenlerinin denetim eksikliği ve ekonomik sıkıntılar olduğunu söyledi.

Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!
Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!
İçeriği Görüntüle

Filizoğlu, üreticilerin ürünlerinin raf kontrollerini düzenli yapması ve son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri yenileriyle değiştirmesi gerektiğini, tüketicilerin ise etiket ve içerik bilgilerine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

"Gıda zehirlenmelerinin temel nedeni denetimsizlik"

Gıdada zehirlenmelerin yaşandığı bir ülkede yaşandığını aktaran Filizoğlu, "Zehirlenmelerin temel nedeni denetimlerin eksik olmasından veya denetimsizlikten gidiyor. Gıda zehirlenmelerine bakıldığında üretici firmalar kendi ürününün peşinde olmak zorundadır. Elemanlarla marketlerdeki rafları kontrol etmek mecburiyeti var. Elemanlarıyla son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri yeni ürünleriyle değiştirmesi gerekir. Bunlar üreticilerin sorunudur. Tüketicilerin de en çok dikkat etmesi gereken husus, mutlaka etiket yasasındaki etiketlere ve içeriğine dikkat etmeleridir." diye belirtti.  

"Ekonomik zorluklar ucuz ve riskli gıdaya yöneltiyor"

Zehirlenmelerin esas nedenlerinden biri de ekonomik tablo olduğunu vurgulayan Filizoğlu, "Ülke içindeki dar gelirli insanların ücretlerinin düşük olmasından kaynaklanıyor. İnsanlar ucuza kaçmaya çalışıyor. Marketlerde bu tür gıdalardan zehirlenenlere bakıldığında genellikle beyaz et çıkıyor. Okul kantinlerinde çikolata ve süt benzeri bozulabilecek ürünlerin satıldığı görülüyor. Son kullanma tarihi yaklaşmış ürünlerde firmalar iskonto yaptıklarında, marketlerde kâr marjını yüksek tutabilmenin mantığıyla suni bir ucuzluk oluşturuyorlar. Bunun bedelini de vatandaşlar ödüyor. Okul kantinlerinin çok denetlenmesi gerekiyor. Okul kantinlerinin aylık giderlerinin çok yüksek olduğu görülüyor. Bu nedenle kontroller yapılmıyor." dedi.

"Denetimsiz satış ve ucuz sokak lezzetleri sağlık tehlikesi oluşturuyor"

İnsanlar ekonomik nedenlerden dolayı ucuza kaçtığını ifade eden Filizoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son kullanma tarihi yaklaşmış ürünlerin belirli marketler tarafından karıştırıldığı görülüyor. Beyaz peynir ve yufka gibi ürünlerin açıkta satılmaması lazım. Bunun bir cezası var. Cezayı ödeyen bir daha bunu yapmaz. Bunların kontrolünü belediye ve zabıtalar yapmak zorundadır. Son zamanlarda 'sokak lezzetleri' diye adlandırılan yiyeceklerin çok arttığını görüyoruz. Bunların artış nedenlerinden birisinin ekonomik olarak ucuz olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Ucuzunu alma yoluyla seçilen yöntem insanın hayatına mal olabiliyor. Tarım Bakanlığı ve Tarım ilçe müdürlüklerinin bu konuda denetimlerini sıklaştırması gerekir." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA